U ovoj godini 315 miliona dinara za razvoj manje razvijenih regiona

Bez autora
Mar 06 2024

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek izjavio je danas da je ove godine u budžetu Republike opredeljeno 315 miliona dinara za posticanje ravnomernog regionalnog razvoja u Srbiji.

Đerlek je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da su sredstva pre svega namenjena za projekte iz oblasti poslovne infrastrukture, za izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona, koje su veoma važne za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Prioriteti Kabineta su i podsticaji u oblasti preduzetništva, investicija i inovacija, naveo je on i dodao da je jedan od ključnih ciljeva, pored ulaganja u poslovnu infrastrukturu, važnost unapređenja kvaliteta života naših građana u svim delovima Srbije.

Radimo na komunalnoj, putnoj i socijalnoj infrastrukturi. Pored toga, ulažemo jako puno u obrazovanje, u digitalizaciju opština i u zaštitu životne sredine, naglasio je ministar.

Prema najnovijim podacima i novoj metodologiji, Srbija danas ima manje nerazvijenih opština nego što je imala po aktuelnoj metodologiji iz 2014. godine. Naime, prema ranijoj metodologiji bile su 44 opštine u kategoriji nerazvijenih, a kao rezultat velikih ulaganja države danas je taj broj smanjen na 33, objasnio je Đerlek i za primer napredovanja opština u višu kategoriju naveo Svilajnac.

Svilajnac se po aktuelnoj metodoligiji nalazi u četvrtoj kategoriji kao izuzetno nerazvijena opština, ali ova lokalna samouprava danas ima dobru infrastrukturu, dve industrijske zone, slobodnu carinsku zonu i veoma afirmisano dualno obrazovanje i samim tim ne može biti u kategoriji izrazito nerazvijenih opština.

Dakle, kako je objasnio, Svilajnac se danas nalazi u trećoj kategoriji po novoj metodologiji, koja je ključan instrument regionalne politike, kako bismo imali ciljana ulaganja u one opštine kojima je to najpotrebnije.

Ministar je kao posebno važne za budući regionalni razvoj naveo i unapređenje infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava za privlačenje investicija.

On je ukazao na to da rast i razvoj opština zavisi od domaćih, a posebno od stranih investicija, a da bismo ih privukli potrebno je da imamo razvijene infrastukturne, ali i kadrovske kapacitete.

Zbog toga smo, pored infrastrukturnih i razvojnih projekata, u naš program uvrstili i sufinansiranje strateških razvojnih dokumenata, što jača kapacitete regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava, dodao je on.

Đerlek je, govoreći o populacionom fondu i demografiji, rekao da je u našoj zemlji napravljen iskorak kada je u pitanju stopa fertiliteta, navodeći da smo pre samo nekoliko godina imali stopu 1,51, a sada je to 1,63, što znači da populacione mere i pronatalitetna politike Vlade daju rezultate.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik